lumină de criză violet

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 15 mai 2010

Limbajul cazon – structură conservatoare trădătoare

Gramatica generativă este gramatica universală - o caracteristică genetică a speciei, afirmă Noam Chomsky, supraindividuală ca şi sexualitatea. Operarea cu simboluri - mutaţia din creier de-acum 100.000 ani - are ca instrument esenţial de prelucrare, stocare şi comunicare socială limbajul. Parţial înnăscut, limbajul se dezvoltă, ca orice experienţă, sub acţiunea declanşatoare a interacţiunilor sociale şi influenţa modulatoare a mediului de viaţă.
Înaintea validării câştigătorului de către BEC (instanţa justiţiei - putere constitutivă a statului democrat), Traian Băsescu şi-a clamat surescitat victoria, ca lunetistul unui comando de guerilă: „- Un fleac, i-am ciuruit!” Preşedintele “jucător” (cu tactici disimulate) cerea încă un mandat prin vot democratic, dar a reculat pripit în old memory ricoşând ironic replica banditului muribund dintr-un film miliţist: “un fleac, m-au ciuruit!”
Demnitarul comunist al CAER-ului la Anvers şi căpitanul de vas a deţinut şi folosit legal pistolul timp de zeci de ani, astfel că argoul militarist îl vorbeşte, s-a automatizat în subconştientului său. Chomsky consideră competenţa lingvistică un produs al creşterii şi nu al învăţării în primul rând. Lipsa de control emoţional din regresii şterge graniţa între limbajul utilizat în public şi cel intim, limbajul se (re)infantilizează şi devine trivial, accentuat pornografic şi agresiv.
Deficitul de control în excesul bucuriei sau în panică este ponderat simbolic prin limbaj de apelul la forţele primare: sexul şi agresivitatea şi cu substitutele din limbaj omul îşi face curaj, îşi descarcă furia, îşi amplifică plăcerea sau îşi aprinde iluziile. De la gaşca de puberi ce proferează injurii la şoferii stresaţi şi soldaţii care ucid, de la prostituatele de pe centură la bărbaţii în poziţii sociale de putere prohibiţi la sex - care anatemizează moral frustratoarele drept „curve”, fără probe că oferă altora “mărul erotic” - oamenii fac gramatică generativă după legile ei.
Ecoul social-istoric, scena relevantă a triumfului potrivit replicii băsesciene este “marea ciuruială din `89”. Game no rules (joc fără reguli deschise), succesul misiunii teroriştilor a secerat peste o mie de vieţi, un fleac, legitimând trucat cu sânge adevărat regimul Iliescu. Memorabila replică trimite şi la faptul istoric care a ciuruit democraţia în România - alegerile furate de comunişti în 1946 cu concursul noii Securităţi. Lătratul simbolic de mitralieră la votanţii opozantului postănac sugerează conotatul real pervers-disimulat: “celula operativă” a serviciilor de informaţii care a regizat alegerile - tertium non datur...
Fiindcă gramatica generativă are în statistică dovezi irefutabile ale adevărului legii numerelor mari şi volatilitatea mulţimilor mici, pe care profesioniştii nu contează. Dl. Băsescu n-a câştigat cu 50.000 de voturi ale emigranţilor, ci, cu voturile majorităţii romilor din ţară (cam un milion), ai căror lideri au fost intens curtaţi de familia Băsescu. Şi vizitaţi de emisari secreţi - experţi în exploatarea informaţiilor de la minorităţi - moştenitorii tradiţiei Securităţii de-a lucra cu “limbi” de romi pentru pulsul şi manipularea lumii interlope. Romii sunt o piaţă omogenă mare de voturi ieftine şi pe gratis: mulţi romi trăiesc ca asistaţi şi alocaţiile puradeilor sau ajutoarele de şomaj şi depind de primarii şi prefecţii partidului la putere, liderii lor au afaceri la limita legii care pot fi lichidate, mulţi romi bogaţi deţin arme ilegal, unii şefi de clanuri au dosare grele sau sunt căutaţi de poliţiile europene pentru trafic de carne vie, tâlhării şi crime, etc.
Tranziţia anomic-controlată a confirmat intuiţia lui Cioran că românii rămân ...neisprăviţi. De fapt, neajutoraţi din lipsa de solidaritate, înlocuită cu asistenţa statului, cea care menţine dependenţe simbiotic-parazitare cu puterea, atomizarea şi slaba capacitate de creaţie istorică. Un soi de ţigănie, cum au sesizat şi apusenii, bine cunoscută şi speculată de ofiţerii de informaţii care se autotrufesc că sunt mari patrioţi. Creşterea progresivă a asistaţilor în ultimul deceniu peste numărul populaţiei ocupate e un argument că democraţia capitalistă e în comă indusă şi că “statul clientelar” e-o metaforă care drapează dictatura conservată în altă formă.
Cultivăm fixul că în `89 a fost o revoluţie televizată, dar a fost lovitură de stat prin televiziune, după un model testat de ruşi în statele africane şi de americani în America Latină. Exprimentul este descris de cunoscutul sociolog Chombart de Lowe în "Sociologia aspiraţiilor" (tradusă în româneşte prin 1985, după “Cultura şi puterea”) şi este legat de folosirea televiziunii private prin cablu - introdusă la noi cu acest scop după `80. Marginalizaţii cartierelor urbane, minorităţile discriminate şi tinerii frustraţi sunt inflamaţi să iasă în stradă, pe baza aspiraţiilor şi trebuinţelor nesatisfăcute, ca masă de manevră sau carne de tun. În spatele lor, simulând vidul de putere şi forţe inventate ca “teroriştii care trag din orice poziţie”, serviciile secrete interne şi externe care controlează operaţiunea redistribuie ilegitim puterea cum vor şi cui vor.
În tradiţia formelor fără fond, schimbarea a fost simulată, puterea politică, economică şi socială a rămas greilor din serviciile de forţă şi demnitarilor comunişti cu care erau în simbioză de decenii şi care s-au rotit discret în posturi.
România n-a trecut la capitalismul reglat de legile pieţei, de etica competiţiei pozitive (cu ambele părţi câştigătoare) şi de cortegiul de practici formalizate în Occident. Oriunde a pătruns, capitalismul a produs prosperitate şi progres, or tocmai absenţa lui în România a generat sărăcia, alienarea şi prostirea de necontestat. Capitalismul nu este hoţie şi corupţie cancerigenă, cum este economia noastră care funcţionează în proporţie de cca. 40 % la negru exclusiv în profitul vârfurilor puterii şi clientelei sale.
România nu este stat de drept funcţional nici azi. După a 2-a mare mineriadă din `90 pentru demiterea guvernului Roman, la putere erau aliniaţi la ordin stolojani cu soldă (în valută!) de ofiţeri acoperiţi ai Securităţii. Sociologic, structurile de putere ţesute de servicii cu Iliescu, Stolojan, Băsescu et comp. rămân în antagonism cu democraţia capitalistă, iar psihologic ei sunt incapabili de a-şi mai recabla creierul pentru altceva decât luptă de clasă, rivalitate pervers-disimulată, spunere şi dominare paternalistă. Sunt convins că trebuie lustraţi, pentru că marile reptile răpitoare roşii nu mai pot suferi mutaţii...
Prost cu diplomă (“produs de serie al şcolii româneşti”), în `90 vedeam doar calea naturală - istoria concretă care a generat şi consolidat societăţile democratice, fără comunişti la timonă. Bref, cu aplicarea p-ctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, cu Alianţa Civică şi GDS cu "22"-ul care să cristalizeze societatea civilă necesară asumării libertăţilor şi responsabilităţilor democratice. Ca şi partidele, organizaţiile respective au fost penetrate de informatori cu ştaif şi clanţă, fomişti de parvenire activând ca scule pervers-disimulate ale puterii politice şi serviciilor secrete.
Ceaţa psihologică, alimentată din supape de servicii, a permis reeditarea "grupurilor de prestigiu" gen Liiceanu – Patapievici, a talk-show-urile analiştilor politici de serviciu ca Ion Cristoiu, Naşu` sau trompeta cu jupă de la "22" care au justificat puterea. “Emanaţi” ai puterii care-şi iau potul gras pe uşa din dos, aceştia n-au fost validaţi pe piaţa liberă de valori simbolice, aşa cum e cazul intelectualilor occidentali din ultima sută de ani. Au rasolit-o cioranian ca şi paşoptiştii, devenind treptat la faţadă sibile “mesianice” cu aură magic-esoterică, dar în fond nişte corcituri între ciocoi şi burghez (fără viitor ereditar ca şi catârii), cu gloria negativă că au tămâiat şi legitimat puterea în mod mincinos şi au sabotat istoria.
În Europa, catolicii au promovat morala creştină, iar intelectualii lor morala laică umanistă, în acord de conţinut cu prima. În bună parte, clerul nostru ortodox a simulat creştinismul (de unde zicala "fă ce zice popa - nu ce face popa!") şi a adunat averi cupide, atomizând - prin duplicitate şi neîncrederea în ei - lumea satului. Intelectualii grupurilor de presigiu au prosperat din stipendiile statului şi protecţia privilegiată a oligarhiei politico-financiare şi Patriarhiei (clamând aceeaşi ortodoxie strâmbă ca şi popii), astfel că orăşanul s-a înstrăinat de elita urbană, reproducând modelul de mitică şmecher, individualist, alienat.
Lingăii regimului Băsescu au reciclat acelaşi mecanism al grupurilor de prestigiu specifice feudalismului, fiindcă atunci nu exista piaţa liberă de valori simbolice! Grupurile de elită paraistorice asistate transferă din prestigiul lor subiectiv (imagine publică dată de ratting şi frecvenţă pe sticla TV, la radio sau în ziare) puterii contra funcţiilor privilegiate şi banilor.
Vinovăţia compromisului intolerabil îi retrage în izolare (“turnul de fildeş”) şi o lehamite politică care anulează rolul intelecutalului de lider responsabil al comunităţii în creaţia istorică. În compensaţie, ei supraestimează inflaţionist şi ritualizează şmecheria hâtră, ţeapa în ceaţa psihologică, ciordeala ca virtute a iuţelii de mână, universul limbajului caragialesc de la radicalismul preparativelor trâmbiţate şi înnămolite care nu schimbă nimic până la râsul spânzuratului. Genul de “perle” regăsite şi-n repertoriul mimetic băsescian, care l-au şi făcut popular.
În ultimii ani contrabanda şi economia neagră cumulează cifre de afaceri care “ţipă” prin toţi porii că sunt favorizate şi controlate de servicii: contrabanda cu ţigări, alcool, bijuterii din metale preţioase, afaceri cu arme şi muniţii de reciclat şi de distrus, icre de sturion, chinezării, ţoale de second hand ş.a. În situaţia când Bugetul de Stat este 30 % din PIB şi valoarea evaziunii fiscale e ceva mai mare de 30 %, structura de forţă geamănă din Guvern - Ministerul Internelor şi Administraţiei refuză să scoată economia neagră la vedere şi s-o fiscalizeze. Păi, atunci nu e complice activ, de rea credinţă cu hoţii din lumea bună?
După datele Monitorului Oficial, în ultimii 2 ani, feliile din Bugetul de Stat alocate celor 7 SERVICII SECRETE ale României sunt uriaşe, sfidează logica restrângerii cheltuielilor la vreme grea. Numărul celor din serviciile secrete eclipsează Securitatea cu tupeu de iezi-urmaşi ai caprei care sărea masa. Au sărit cu tupeu peste viaţa noastră şi Casa Europei în 20 de ani cu mineriade, contrabandă deşănţată de arme şi muniţii, benzină, ţigări, alcool, cu firmele lor fantomă legalizate sau nu. Bugetul Preşedinţiei pentru aparatul care îl ţine în spate pe cârmaciul crizei este şi el supraestimat, depăşind bugetul salariilor parlamentarilor. Banii, privilegiile serviciilor şi aparatului prezidenţial sunt tabu, deci ei sunt nucleul puterii căreia i se rupe de democraţie - “patrihoţii” care rămân peste vremuri şi legi ca gunoaiele pe luciul apei!
Controlul şi impozitarea eficientă a afacerilor ilegale şi reducerea serviciilor secrete la normele democratice tipice statelor europene vestice ar fi făcut inutil orice împrumut extern şi orice sacrificiu impus “ciuruiţilor” de serviciu de peste jumătate de veac. Ar fi fost un act autentic de democraţie politică, economică şi socială, omis cu încăpăţânare de liderii nedemocraţi şi spionii cu stelele sub piele şi sub tâmple.
Vreun general cu simţ tragic al realităţii ar putea spune mâine despre T. Băsescu şi guvernul Boc: “un fleac, i-am ciuruit!” Dar mahării din informaţii nu sunt samurai şi nu-şi vor face sepuku onorabil, nu vor trece nici prin disperarea lui Hitler ca să ia cianură şi să le dea foc cu benzină ordonanţele. Pot fi lesne reciclaţi în Irak sau Afganistan, în asociaţiile vânătorilor şi pescarilor şi chiar în viaţa civilă mai blândă, cu condiţia ca statul să le ia banii şi armele în exces. Dar, deocamdată, deşi Băsescu îşi supralicitează paranoic muşchiul minţii, statul sunt tot ei, răpitorii cu ochii cinic de senini şi albaştri...
13 mai 2010
Ioan Crişan, Deva

Un comentariu:

Anonim spunea...

… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your fullcontactmental.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-software.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-software.com

Take care - your friend Jennifer