lumină de criză violet

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 6 februarie 2011

Lecția memoriei despre moartea sub pământ


Moartea pe pământ este astăzi o realitate banală, iar moartea sub pământ poate fi o realitate mai uşor de "acoperit" sub conul de surpare morală care se manifestă aparent prin conul de surpare a muntelui deasupra minelor de unde s-a scos cărbune și profituri uriașe, focuri spontane de mină, exploziile de grizu şi metan, greşeala proverbială a mortului etc.

Mineriii au fost masă de manevră în mineriadele care au servit izolării României de Europa, ca să râmână pradă securiștilor colaboraționiști cu cei 25.000 de ruși șpetnatz și diversioniștii din AVO-ul maghiar care l-au activat pe Tokes și pe iredentiști (din viitoarea UDMR) la lovitura de stat din 1989.
 Minerii Văii jiului sunt totuși (frați) români sacrificați, prin închiderea minelor, la sărăcie cronică și o rată a accidentelor care depășește rata mortalității în minerit din restul lumii, în timp ce minoritarii unguri și țigani beneficiază de discriminare pozitivă și o atenție din partea lui Băsescu și PDL-ului care trimite fără șovăială la voturile scontate, deci cumpărate pe sudoarea, mizeria și moartea minerilor români.
La Petroșani există Institutul de Cercetări pentru Securitate Minieră, cu experiență de nivel mondial în domeniu, la care nu apelează nici Guvernul și nici presa când sunt accidente și nici când se fac strategii de securitate a exploatării minelor. De ce? Profesoara de limbi Florica Drăgulescu este șefă la resurse umane în Compania Națională a Huilei, cu salariu mai mare chiar decât directorul companiei, ca să negocieze "englezeşte" înmormântarea minerilor şi minelor...
Minerii Văii Jiului au fost obligați să plătească asigurările de sănătate în fiecare lună după 22 decembrie 1989 și banii, peste 4  miliarde lei, nu au fost vărsați de conducerea Companiei Huilei la Bugetul de Stat? Arieratele din banii plătiți de mineri ne puteau scoate din criză sau măcar ne salvau de reducerea salariilor și pensiilor, dacă nu erau furați de bandiții din conducerea companiei, din ministerul de resort și de politicienii fără scupule care ne umilesc de peste 20 de ani.
Pe ideea restructurării mineritului și închiderii minelor, șmecherii care au fost șefi pe la Intreprinderea de Utilaj Minier din Petroșani, CNH şi minele din zonă s-au privatizat și au preluat reutilarea mineritului cu vechile utilaje casate, reparate de mântuială și revopsite. Manipulatorii minerilor au avut complici şi turnători pe aceşti falşi poducători de utilaje miniere surogat, lămpaşe şi metanometre care au suplinit cu preţul insecurităţii în subteran lipsa artificială de fonduri pentru investiţii.
Un fost ministru al energiei, propulsat din judeţul Hunedoara, a cumpărat 7 vapoare de cenuşă radioactivă de la nemţi, adică deşeuri care în lumea civilizată sunt interzise, pe bani din bugetul public. Comisionul gras l-au luat  minerii sau el şi colegii lui cu ochi albaştri?!? Banii respectivi nu puteau fi investiţi în producţia de huilă românească?
De ce au tăcut cei de la Institutul de Cercetări pentru Securitate Minieră după ce s-au repetat cu același tipic accidentele din subteran vreme de două decenii, de ce-au tăcut salvatorii, inginerii de securitate minieră care sunt plătiți ca producția din mine să se facă în siguranță și să fie oprită dacă sunt riscuri pentru viața minerilor.
Sigur, subalternii sunt șantajați să tacă, cei care trăiesc din salariu oricum mor de foame dacă nu mor în subteran, iar ei înghit ușor mitul mincinos că trebuie să intri în subteran cu frica morții și probabilitatea că nu mai ieși viu. Banii rulați în minerit rivalizau cu cei din producția de electricitate, așa că securiștii din domeniu au pus laba pe posturile și funcțiile de unde puteau fi palmați. Ei nu au manipulat minerii doar la mineridae, ci și banii produși de mineri și cei alocați minerilor din Bugetul de Stat și astfel și-au clădit, pe moarte și mizerie, averile fabuloase. Mulți dintre șefii mineritului hunedorean - care au trădat minerii și democarația -au ajuns prefecți, președinți de CJ, secretari de stat, membri ai CSAT (deci erau ofițeri acoperiți), directori la Centrala de Energie Nucleară, la Enel, la Temocentrala Mintia, la Gold Corporation etc.
Cauzele accidentelor mortale din subteran sunt grave și generate de corupția de stat de la vârf și din județ, pot fi manipulate prin explozii provocate (de tipul sabotajului care ascunde urmele) și vor ieși la suprafață după ce nu vor mai fi secrete clasificate ale securiștilor.
După 20 de ani, susțin că securiștii care au preluat controlul mineritului după Greva din 1977 sunt mai cinici și mai prădalinci decât activiștii comuniști care au condus Valea Jiului și care, de frica lui Ceaușescu, cumpărau utilaje și dispozitive de control poloneze și nemțești de calitate, garantate și fiabile.
Modelul bogăţiei palmate în acest fel e de pe vremea lui Stalin, când bărbații cu avere erau în subteran la Gherla și-n alte saline sau mine, iar securiștii le-au divorțat nevestele mai cu sila mai cu minciuna și le-au luat ei în căsătorie cu case, mobile, pământuri, automobile și copii cu tot. Au făcut legea famigliei care le convenea prin îngroparea proprietarilor și au determinat... "muierile" înfricoșate să tacă!

Niciun comentariu: