lumină de criză violet

Faceți căutări pe acest blog

joi, 24 iunie 2010

Adio, libertate a Cuvântului (rupeţi fila Bibliei cu textul "La început a fost Cuvântul")!

George Orwel n-a inclus printre fiarele “Fermei animalelor” - zooni politiconi din speţa prădătorilor tipici dictaturilor şi pe “zoon jurnalistus”. Motivul este că acesta este homo jurnalistus, ca şi homo sapiens, homo ludens, homo faber etc. Rostul lui homo jurnalistus este să observe şi să consemneze, să reporteze fapte, aspecte, evenimente, drame, tragedii din lume din motivul că oamenii ca persoane şi comunitatea au nevoie să ştie, să fie informaţi pentru a trăi liberi.
Sper ca dl. Cornel Nistorescu să se ţină de cuvânt şi să extragă din arhiva “Evenimentului zilei” din primii doi ani ai apariţiei ziarului, aflată numai la Academia Română, articolul meu despre Traian Băsescu – model de dictator pe când a urcat la cârma ministerului transporturilor în 1992.
Ca preşedinte al ţării, a decis împreună cu CSAT-ul că trustuturile de presă sunt vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale. Traian Băsescu a impus optica sa că mogulii de presă fac preş jurnaliştii angajaţi şi-i asmut ca pe câinii turbaţi asupra Excelenţei Sale, familiei sale, PDL-ului şi oamenilor de casă infiltraţi în toate instituţiil statului.
Cine este cu Băsescu nu e mogul rău – ci mogul bun cum e George Păunescu şi trustul său B1 TV, nu e o ameninţare a securităţii statului şi democraţiei, ci o binecuvântare în sensul literal, fiindcă laudă şi revalorizează în mod falsificator derapajele tot mai grave ale regimului Băsescu.
Am mai relevat că grupurile de prestigiu transferă din aura lor carismatică puterii de stat care îi răsplăteşte cu slujbe şi sume grase. Relaţia este o simbioză tipică feudalismului şi nu o relaţie de parteneriat dintre putere şi intelectualii liberi, care sunt automomi fiindcă sunt validaţi şi plătiţi pe piaţa liberă de valori culturale, aşa cum e cazul în Occident.
Cum stau lucrurile cu OTV-ul şi Dan Diaconescu, care era şi el printre cei preferaţi şi răsplătiţi de Excelenţa Sa, Pomnul Preşedinte şi de Excelenţa Sa Domnul Prim-Ministru ? Explicaţia se găseşte în trecutul dictaturii comuniste, când Securitatea se ocupa profesional de aranjarea unor fapte penale pentru cei care nu mai serveau puterii şi deranjau prin aceea că ştiau de mârşăvii şi erau complici la lucruri murdare, apoi intra în funcţie miliţia şi procuratura care descoperea cazul de drept comun şi îl umfla pe criminal şi acesta murea de moarte ...naturală la puşcărie.
Ideea că borfaşii de succes nu sunt cei proşti, ci cei inteligenţi este un loc comun. Periculozitatea lor rezidă în lipsa caracterului moral, în derapajul etic şi juridic alimentat de lăcomie şi preferinţa pentru lux. Dan Diaconescu şi-a făcut meseria de gazetar la “Oglinda” şi realizator la OTV-ul său într-o garsonieră prăpădită, deşi avea vile, un bloc de locuinţe, maşini exclusiviste de sute de mii de euro, un iaht de lux ş.a.
Trebuie să fii prost rău ca să nu vezi că a făcut din jurnalism o sculă de făcut avere, ademenind lumpenul să se îngrozească la crime odioase, să caşte gura la jonglerii paranormale, să asculte manele, muzică ţigănească de paranghelie, că a folosit şantajul la scară mai mare ca SRR, etc.
Comparând televiziunea lui Dan Diaconescu, frecventată de Băsescu, Boc, Elena Udrea cu televiziunile de ştiri, sesizăm că nu există doar o diferenţă, ci opoziţie flagrantă în felul cum fac jurnalism. Comparând B1 TV cu aceste televiziuni şi OTV-ul, apropierea B1 TV de OTV este evidentă şi opoziţia de alte televiziuni tot aşa de limpede, ba chiar este anatemizată de CSAT prin calitatea de vulnerabilitate la adresa siguranţei statului.
Concluzia mea este una singură: da, statul devenit instrumentul personal al lui Băsescu şi al clanului său se simte ameninţat de presa care este câinele de pază al democraţiei.
Presa privatizată nu a putut fi aservită de Guvern şi Preşedinte ca alte instituţii ale statului cu funcţionari servili, coruptibili, nu a putut fi manevrată cu ofiţerii din servicii infiltraţi prin redacţii şi puterea n-a găsit destui trădători-lingăi printre jurnaliştii angajaţi de trusturile de presă.
Poate că sunt şi suficient de bine plătiţi. Dar calitatea emisiunilor şi ştirilor ne dovedesc că jurnaliştii reflectă adecvat realitatea, că există corespondenţa între textul, discursul, imaginile luate sau realizate de ei şi realitatea socială, economică şi politică care poartă numele de adevăr.
Televiziunile de ştiri fac ratting şi din scandalos (deh, creat de societatea noastră ca fapt cotidian!), dar în cea mai mare măsură reflectă evenimente din toate sferele şi palierele societăţii şi manipulările sunt excepţii.
Pe cine deranjează adevărul reportat de „homo jurnalistus” şi cine se simte bine lins şi divinizat de mincinoşii de la B1TV sau de la OTV? Pe cei care vreau să facă din România “Ferma animalelor” lui George Orwel! Adică cei care deţin puterea în România şi vreau să o perpetueze şi să îi schimbe natura într-una totalitară.
Adio, libertate a Cuvântului, rupeţi din Biblie fila unde scrie: "La început a fost Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu!".
Cuvântul în noua Biblie piratată este la Zeus - Traian Băsescu şi el îl administrează- reinventând cu vechilii săi - România ca fermă a animalelor prădătoare. Adio homo sapiens, adio homo ludens, adio homo jurnalistus, e vremea lui homo homini lupus!

Niciun comentariu: