lumină de criză violet

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 4 decembrie 2010

De ce taxează elita alienată naţiunea română ca o populaţie atomizată şi fără ţel?..."


Vârfurile elitei raţionale şi iraţionale sunt parte a poporului - cea raţională îşi asumă răspunderea, cea iraţională îşi proiectează laşitatea şi trădarea asupra poporului..
In studenţie aveam o legitimaţie de acces la "fondul secret" de cărţi al Bibliotecii Universităţii BB Cluj-Napoca. Am citit serios din cărţi interzise atunci ca să scriu un eseu despre profilul spiritual al poporului român, prezentat în cercul de studenţi şi profesori elitişti. Cultura românească a suferit influenţe modelatoare care se exprimă. după asimilare, proporţional, în creaţiile folclorice (mituri, legende, poezii), în creaţiile elitei noastre de-a lungul istoriei, în deciziile fundamentale ale elitei politice şi militare la răscrucile istoriei şi în comportamentul maselor în acele ocazii sau neşanse. În prima fază de documentare, înclinam să exagerez vâna filozofic-raţională de influenţă antică grecească (prin coloniile pontice, import de specialişti, exilaţi ş.a.) şi romană (ocupaţia, dreptul roman, misionariatul creştin).
Vâna de raşionalitate avea continuitate în Evul Mediu prin renascentiştii italieni de la curţile voievodale (D. Cantemir, V. Lupu, C. Brâncoveanu, cronicarii iluminişti, mănăstirile cu tipografii) şi în epoca modernă prin iluminismul francez şi german, filozofia clasică germană, raţionalismul francez cartezian şi cel politic care a fundamentat drepturile omului la Revoluţia Burgheză. Am citit filozofia şi ideologia mistic-iraţională care a generat mişcarea legionară la noi, sprijinită cu zel de o bună parte a elitei culturale, a clasei politice şi a clerului ortodox. Am intuit structurile similare ale cuiburilor legionare şi celulelor ilegaliste ale comuniştilor, precum şi întreţinerea primelor cu propagandă şi fonduri de fasciştii din afară şi a ultimelor cu ideologie şi fonduri de la Comintern. Cum a dovedit istoria, nu au fost oprite din dezvoltare de către forţele naţionale raţionale la timp, nici unul din mişcările extremiste structurate pe ideologii iraţionale şi utopice.
Am avut o dictatură legionară în alianţă cu un regim fascist din Germania la vreme de război (mizând iraţional pe victoria tiraniei de extremă dreapta), am avut şi o dictatură comunistă în simbioză parazitară cu stăpânii comunişti din URSS, după o pace în care contam ca victime ale istoriei din propria decizie iraţională.  Deci, a trebuit să recunosc, pe linia exploatării emoţiei mistice a misterului cosmic şi iraţionalităţii lumii, ca şi N. Crainic şi L. Blaga, că avem un filon iraţional puternic care se transferă nepermis din cultura metaforei artistice în filozofie şi politică şi ne alienează existenţa perioade bune de istorie.
Asumarea trecutului înseamnă învăţarea lecţiilor lui de către un popor. Or, acum românii par nostalgici în mod iraţional după supravieţuirea din comunism şi, totodată, se supun iraţional prea mult unui autoritarism politic care se declară de dreapta şi se sprijină pe mari puteri de dreapta în curs de derapaj spre extreme iraţionale prin efecte. Mă refer la războaiele zonale repetate (cu miza umanistă a lichidării terorismului şi a creării de regimuri democratice stabile nefinalizată, deci iraţionale) şi criza globalizată care le afectează popoarele şi extind efectele deflaţiei economice şi crizei financiare provocate intenţionat prin legislaţie toxică la toată planeta. 
P Krugman, laureat al Nobelului pentru economie în 2008, a dovedit că actuala criză economică are cauzele în inegalităţile sociale şi economice create şi accentuate de regimul de dreapta Bush-senior prin aservirea americanilor la interesele oligarhiei financiare, ale marilor producători de armament şi din industria petrolieră, care au obţinut profituri imense din războaiele din Iraq şi Afganistan. Consumatorii obişnuiţi manipulaţi să fie favorabili acestei politici - au fost daţi pe mâna băncilor comerciale cărora regimul Bush le-a permis, prin intermediul politicii Rezervei Federale SUA, să autolegifereze crearea de active toxice, fictive şi condiţii formale pentru credite fără acoperire reală, inflamând “bula de supraconsum” şi “bula imobiliară” care apoi le-a ruinat viaţa maselor de americani. Proştii repetă istoria cu mare probabilitate, cei raţionali nu. La această răscruce a istoriei naţionale cărţile nu sunt jucate, poporul român are o vână raţională groasă indubitabilă, dar are nevoie de elita culturală şi politică autentic raţională.
Opusă iraţionalilor (cinicilor şi perverşilor) de la putere, această forţă de elită trebuie să dea speranţe reale românilor şi să le explice mijloacele raţionale şi democratice de a-şi recâştiga demnitatea în Europa. 
E clar că, legea lui Prigoană care schimbă numele romilor în ţigani nu va da românilor nimic esenţial la nivelul voinţei de a fi cetăţeni responsabili, ci doar o schimbare externă la nivelul imaginii. Ca atare, este o simplă mişcare tactică în strategia de manipulare a regimului Băsescu.

Niciun comentariu: